Stand üretimlerinde, belirli adetlerin üzerinde kalıplı veya bıçaklı üretim tercihine gidilebilir. Seri üretimlerde bu üretim teknikleri, her zaman üreticiye hız kazandırır. Burada, bütçe, adet ve ihtiyaç doğru belirlenmelidir. Vakum Dermokozmetik Standı da, bu doğrultuda ortaya çıkmıştır.
Vakum Dermokozmetik Standı Üretimi ve Diğer Üretim Teknikleri Farkları:
Konunun girizgahında kalıplı ve bıçaklı üretimlerin adetli üretimlerde hız kazandıracağını belirtmiştik. Bu noktada daha da detay verebiliriz. Aslında bıçaklı üretim, matbaanın konusu iken bıçak, Thermoform (Vakum) üretim tekniğinde de kullanılır. Ama burada amaç şekil vermek değildir. Thermoform tekniğinde bir erkek kalıp kullanılarak, plastik levha şekillenir. Sonrasında, levhanın etrafındaki istenmeyen fazlalıklar bıçak yardımıyla kesilir. Burada bıçak şekli oluşturan bir unsur değildir. Nihai halinden, yani stand toplanmadan önceki son işlemlerden birisidir. Şekli vakumda kalıp oluşturur.
Bıçak matbaa da ise, daha çok şekli belirleyen bir unsurdur. Çünkü oradaki işlem ve şekil daha çok cut-out ve özel kesimlerle belirlenir. Buradaki adetler düşünüldüğünde de, en iyi çözüm bıçaktır. Bir başka üretim tekniğin de bahsetmek gerekirse, o da plastik enjeksiyondur. Plastik enjeksiyonda ise, bıçağa ihtiyaç yoktur. Yalnız burada bir ürün için, dişi ve erkek olmak üzere iki kalıp kullanılır. Granül malzeme bunun içinde ısıyla önce ergir, sonra soğuyarak katılaşır. Böylece istediğimiz şekle kolayca ulaşabiliriz.
Plastik Stand Fiyatları dendiğinde, motomot ezber bir cevap vermek pek mümkün değildir. Konuyu biraz daha açabiliriz. Örneğin, vakum stand için kalıp maliyeti enjeksiyonla kıyaslandığında daha düşükken, enjeksiyonda bu çok daha yüksektir. Bunun nedenlerinden birisi de dişi ve erkek kalıbın malzeme maliyetinden daha çok, ayrılan vakitle ilgilidir. Enjeksiyon kalıbı oluşturmak, oldukça zahmetli ve emek isteyen bir süreçtir.
Ancak bir başka konuda vakumda birim adet maliyetleri daha yüksekken, enjeksiyonda daha ucuzdur. Bu da üretim tekniğinin daha otomasyon olması ile ilgilidir. Yani üretimdeki iş gücü ihtiyacı enjeksiyonda, diğerine vakuma göre daha azdır. Bir başka nedeni ise granül halindeki malzeme, plaka halindeki vakumdan daha uygundur. Aslında üretim tekniği de göz önüne alındığında moleküler yapısı itibariyle vakumdakine malzeme, enjeksiyondakine ise hammadde demek çok daha doğru olacaktır.
Eczane Stand Modelleri ve Kozmetik Stand talepleriniz için, bizi arayabilirsiniz.