Site Rengi

Kurumsal Mimari Nedir? Faydaları Nelerdir 2021

25.03.2020
3.039
Kurumsal Mimari Nedir? Faydaları Nelerdir 2021

Kurumsal Mimari Hakkında ki bu bu yazımızda kurumsal mimari ile ilgili detayları inceleyeceğiz.

Mimari, genel olarak tasarım sanatı olarak adlandırılır. İç mimari ve genel mimarlık alanlarının ortak özelliği her iki disiplinin de, etkili ve estetik tasarımları ortaya çıkarmak için çalışıyor halde olmalarıdır.

Kurumsal Mimari; çalışma alanlarının tasarımı olarak tanımlanmakla birlikte, mağaza ve benzeri ticari ortamların tamamının tasarımında kullanılan yöntemler ve özgün tasarım çalışmalarıdır.

Burada amaç firmanın logosuna kadar ortak bir tasarım dili oluşturmak olmalıdır. Tabiiki de; bu mimari türünün sadece kullanışlı olma ve estetik olma özelliği yeterli olmayacaktır.

Satışlar ve çalışma verimliliği gibi işletmecilik ilkeleri noktasında da bu etkinliğin nitelikleri son derece önemlidir. Pazarlama kriterleri ve ticaretin genel standartları kapsamında bu alanda özel uygulamaların gerçekleşmesi gerekir. 

Kurumsal mimari, bir kurumun sahip olduğu iş süreçleri, teknolojik altyapı, IT sistemleri, data ve bilgi ihtiyacı gibi konuların tamamını bir yapı içerisinde olmasını kapsayan ve bütün bunları belirli bir çerçevede ifade eden bir yapıdır. Mimarinin işlevlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Markanın o noktada bulunuş amacının ve hedeflerinin net bir şekilde belirlenmesi
  • Firmanın ve markanın her biriminin nasıl çalıştığına karar vermek ve bu birimlerin birbiri ile olan ilişkilerin oluşturulması
  • Marka pazarlama faaliyetlerinde kullanılan sistemlerin oluşturularak hayata geçirilmesi
  • Firmanın ve markanın gerçekleştirdiği ürün veya hizmetlerde teknolojik ihtiyaçların neler olduğuna karar verilere bunların konforlu bir şekilde uygulanabilir bir ortam oluşturulması.

Kurumsal mimari oluşturmadaki asıl amaç, hedeflerine ulaşmasını sağlamak ve sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmektedir. Mimarisini doğru ve etkili bir şekilde inşa edebilen firmalar her zaman daha güçlü olmaktadır.

Kurumsal Mimari Çalışmanın Öğeleri

Kurumsal mimarinin öğelerini temelde üç farklı sınıfa ayırabiliriz. Bunlar sırasıyla, yönetsel öğeler, yapısal öğeler ve kurumsal öğelerdir. Bu öğeleri şöyle detaylandırabiliriz.

Yönetsel öğeler: Ortak politikalar, ortak yordamlar ve ortak standartlar

Yapısal öğeler: İşletme mimarisi, bilgi ve veri mimarisi, sistem ve teknoloji mimarisi

Kurumsal öğeler: Kurumun paydaşları, kullanılan süreçler, logolar, genel pazarlama dili, zaman ve mekan kullanımı, her türlü araç ve gereçlerdir.kurumsal-mimari-hakkında

Kurumsal Mimarinin Faydaları

Çalışmaların temel faydaları şunlardır:

  • Daha kârlı yatırımlar ve geri dönüş sürelerine sahip olmak
  • Hızlı, ucuz ve basit tedarik süreçleri
  • Daha verimli bilişim operasyonları

Kurumdaki birimler arasında rekabet oluşturarak kaliteyi artırmak. Bu rekabet zamanla sinerjiye dönüşecektir.

Kurumsal Mimari faydaları; tanımlanmasında girişte belirttiğimiz unsurlar etkili olmaktadır. Bir ticari alanın, ofisin, üretim tesisi ya da laboratuar gibi teknik alanların tasarımında, ortam gereksinimleri dikkate alınarak gelişmiş tasarımlar yapılabilir.

Tasarımın özellikleri, ortamdaki etkinliğin başarısı üzerinde doğrudan etkilidir. Bu noktada örneğin; bir elektronik mağazasının tasarımı ele alınabilir.

Teknoloji ile belli renk ve tasarım unsurları özdeşleşmiş olduğundan, bu alanlarda kullanılan detayların, bununla denklik arz etmesi gerekir. Cep telefonu satışı yapılan bir mağaza ile bir konfeksiyon mağazası aynı tasarıma sahip olmayacaktır.

Ancak yine yukarıda belirttiğimiz gibi temel detaylar yaklaşık aynıdır. Mimari tasarımların ticari etkinlik üzerindeki etkileri, uzmanlar tarafından analiz edilir ve başarılı uygulamalar bu alanın uzmanı mimarlarca gerçekleştirilir. Bu nedenle tasarım ihtiyaçlarınızı uzman ve deneyimli firmalar üzerinden karşılamanız doğru olacaktır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.