Site Rengi

Stand mı Stant mı? TDK’ye Göre Nasıl Yazılır?

16.12.2021
3.277
Stand mı Stant mı? TDK’ye Göre Nasıl Yazılır?

Hem ülkemizde hem de uluslar arası çalışma alanlarında ilk sıralarda yer alan KheironStand olarak en çok birbirine karıştırılan “stand mı stant mı” sorusuna herkes için cevap vermek istedik. Doğru aramalara ve doğru sonuçlara ulaşabilmek için her kelimenin nasıl kullanılması gerektiğini bilmek önemlidir.

Stand mı Stant mı? Doğru Kullanım Nedir?

İlk olarak doğru kullanımın “stant” olduğunu söylemek isteriz. Stand kelimesi Türkçede isimler arasında yer alır. Ancak her dilde olduğu gibi bizim dilimizde de yanlış kullanımın yaygın olduğu pek çok kelime ve kelime grubu bulunmaktadır. Stand olarak kullanımının çok daha yaygın olduğu stant kelimesi, dilimize İngilizce’den  geçmiştir. Ve zaman içerisinde söylenişinin hem kulağa daha uygun gelmesinden hem de daha kolay söylenişinde kaynaklı stand olarak yerleşmiş ve de yaygınlaşmıştır. Türkçede bulunan belli başlı dil kuralları ile sert ünsüzlerin yan yana gelmesi zaman zaman karışıklıklara sebep olmakta ve aslında doğru bildiğimiz yanlışlara sebebiyet vermektedir.

Stant Ne Demek? Stant Nasıl Yazılır?

Stant kelimesi; sergilik ve at yarışlarında seyirci tribünü anlamlarına gelen ancak zaman içerisinde çok farklı kalıplarda kullanılarak başka anlam niteliklerine sahip olan bir kelimedir. Bilindiği üzere Türkçede iki ünsüz harfin yan yana kullanımı Türk Dil Kurallarına ve yapısına aykırıdır. Bu kelimenin doğru kullanımı “stant” şeklinde olmalıdır.

Stant Nedir?

Toplantı, söyleşi, konferans ve benzeri organizasyonlarda; bir ürünü, nesneyi, markayı sergilemek üzere kurulan teşhir araçlarıdır. Stantlar; ahşap, metal, plastik, pleksi gibi pek çok farklı malzemeden üretilebilir. Sıklıkla monte edilme işlemi ile kullanılan stantlar işlevsel ve aynı zamanda farklı parçalara sahip bir bütündür. Ürün teşhiri için vazgeçilmez olan stantlar, işlevselliği ve fiyat performans açısından uygunluğu ile de pek çok farklı ürün için farklı alanlarda kullanıma uygun özellikler barındırır.

Sergilenecek ürüne göre belirlenen malzemeler, sıra dışı tasarımlar, kaliteli ve şık görünüm sayesinde stantlar, pek çok marka ve firma için vazgeçilmez reklam araçları haline gelmiştir. Özellikle son 20 sene içerisinde çok sayıda stant üretimi yapan firma doğmuş ve birçok farklı tasarım ortaya çıkmıştır.

Durmadan ilerleyen pazarlama dünyası, üretim çeşitliliği ve sayıca fazlalığı ürün markaları arasında rekabetin artmasını ve pazar paylarının paylaşımında etkin rol oynamasını beraberinde getirmiştir. Böylelikle, reklam ve teşhir amaçlı çeşitli araçlara ihtiyaç duyulmuş ve stantlar her bakımdan pek çok kitle için en uygunu olarak görülmüştür.

stand-mi-stant-mi-tdkye-gore-nasil-yazilir

Stand mı Stant mı sorusuna cevap ararken kelimenin dilimize nereden geldiğini ve ne şekillerde kullanıldığını bilmekte fayda var..

İngilizce stand ilk anlam olarak; durma, duruş, pozisyon ve ikinci anlamda ise pazar tezgâhı sözcüğünden alıntılanmıştır. İngilizce sözcük İngilizce to stand “durmak” fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Germence aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *standan biçiminden evrilmiştir. Germence biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *stə-nt- biçiminden evrilmiştir. Bunlara ek olarak ise; Almanca eşdeğeri “sanft”

Tarihte Bilinen İlk Kullanımı

stant “fuar tezgâhı” [ c (1933) : sergideki firmalar paviyon ve stantlarını tanzim ve yeniden düzeltmek için büyük bir faaliyet göstermişler ]
“at yarışlarında seyirci yeri” [ Özön, Türkçe-Yabancı Kelimeler Sözlüğü (1961) ]

Stand mı Stant mı? Doğru Bilinen Yanlışlar!

Yazı dili ile günlük konuşma dili her ne kadar birbirinden ayrışarak belli kurallar çerçevesinde oturmuş olsa dahi, bir kelimenin nasıl yazıldığını ve nasıl okunduğunu ayrı ayrı bilmek önem taşıyor. Stant kelimesi günlük hayatta çok sık olmasa da sıklıkla kullandığımız bir kelime. Ve birçoğumuzda bu kelimenin orijinalinin stand olduğu bilgisi mevcut. Yazı dilinde ve konuşma dilinde yaptığımız yanlışlar hem imajı hem de verilen bilginin kalitesini düşürüyor. Bu sebeple kelimenin ne olduğunu ve nasıl okunduğunu bilmek önemli bir yerde. Stant kelimesi genellikle yanlış kullanılan kelimeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hem kelimenin sıklıkla kullanılması hem de yanlış kullanılması bu kelimenin yanlış alternatiflerini çoğaltarak yerleştiriyor.

Dilimizde zaman içinde evrime uğrayan kelimelerin zaman zaman her iki söylenişi ve yazılışı kabul edilebilmektedir. Ancak stant kelimesi için bu durumun geçerli olmadığını hatırlatmakta fayda vardır. Türkçede stant kelimesinin tek bir yazılışı ve okunuşu vardır.

  • Sıtand
  • Sıtant
  • Stand şeklinde dilimize yerleşen bu kelimeler yanlıştır. Ve TDK tarafından kabul edilmemektedir.

Ek almış doğru hallerini örneklemek gerekirse; ahşap standı.

 

 

 

 

 

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.