Tasarım, bir ürünün bütününün ya da bir kısmının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünümdür. Fuar Standı Tasarımı denilince ise bu tanımdan çok da farklı değildir. Fuar alanına, firmanın ürün ve hizmetlerine göre yine çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin çeşidi veya süslemesi gibi konuları en optimum şekilde faydalanmasını sağlamaktır.
Fuar standı tasarımı, fuarın başlangıcından bitimine kadar başarı ve hedefe odaklılık anlamında en önemli materyaldir. Uygun şekilde tasarlanmış ve üretilmiş bir stand, katılımcı firmayı sektörde en iyi şekilde tanıttıracak ve de rakip firmalardan daha dikkat çelici olmasını sağlayacaktır. Bu sebeple, “Fuar stand tasarımı Nasıl Yapılır?” sorusunun ciddiyetinin farkına varılması çok önemlidir.
Fuar Standı Tasarımının Faktörleri
Fuar standı tasarımının faktörleri çok çeşitlidir. Standın üretildiği malzeme çeşidi başta olmak üzere, kullanılan malzemeler, aydınlatma ve elektrik, sergi alanının özgünlüğü, teknolojiden ne kadar faydalanıldığı, zemini, masa sandalye sayısı, özel müşterilerin ağırlanacağı odalar yada bölümler gibi birçok detay birlikte tasarlanmalıdır. Bütün bunlar planlanırken stand alanının büyüklüğü, konumu, tanıtılacak ürün özellikleri, firmanın kurumsal kimliği dikkate alınmalıdır. Konumu derken, giriş ve çıkışlara olan uzaklık, merkezilik gibi konular da Fuar Stand Tasarımında çok önemli detaylardır. Bu kadar parametreyi en iyi şekilde yönetebilmek için alanda uzmanlaşmış, tecrübeli bir firmadan hizmet almak en doğrusu olacaktır. Böylece “Sergileme ve fuar Grafiği nedir” sorusunu da net olarak cevaplamış oluyoruz.
Stand Tasarımları Fiyatları Nasıldır?
Fuar Standı tasarımına geçmeden önce bütçe kararlaştırması yapılmalıdır ki; bu en önemli konulardan biridir. Çünkü Stand tasarımında karar verilecek neredeyse tüm detaylar bütçe ile ilgilidir. Bu noktada kaliteden ödün vermemek çok doğru olacaktır. Fuar Standı Tasarımı maliyeti sürekli karşımıza çıkacak bir maliyet değildir. Bu standları uzun süreler kullanabilir, küçük harcamalarla farklı konseptler oluşturabilirsiniz. Bu şekilde düşününce maliyeti hesaplarken en düşük fiyatlı Fuar Standı yerine, en uygun fuar standı tercihi daha doğru olacaktır. Burada uygulama yapan firmanın, profesyonelliği doğrultusunda, yapacağı tasarım ile saha uygulaması birebir aynı olacağı için, aslında “Fuar standı Nedir” sorusuna da yanıt bulmuş oluyoruz.
Fuar Standı Tasarımı Nasıl Yapılır? Sorusuna cevap vermeye çalıştık. Sonuç olarak, her aşamasında ürüne, firmanın itibarına ve kimliğine uygun olmak şartıyla çok sayıda parametreyi hesaba katılarak ortaya en uygun fuar standını çıkartılarak yapılacağı ortadadır. Bu konuda tecrübeli firmalardan bu desteği aldığımız takdirde bu kadar bilinmezliğin içinde kaybolmayacağınızı garanti altına alabilirsiniz.
Kaliteli Fuar Standı İçin
1. Proje Taslağında Hedefe Uygun Seçim
Fuar standının olmazsa olmazı; proje taslağı. Marka ya da firma için hangi model tercih edeceğiz? Hangi malzemeleri kullanacağız? Maxima fuar standı, ahşap fuar standı, ayaklı fuar standı.… Tercih edeceğimiz fuar standı bütün organizasyon boyunca etkin rol oynar. Bu sebeple, teşhir ürüne göre bir tercih yapmalıyız. Ürünümüz küçük ya da büyük olabilir. Gıda ya da eşya olabilir. Proje taslağında en uygun malzemeyi bulmak gerekir.
2. Malzemeleri Hayal Ederek Tasarlayın
Profesyonel stant tasarımının en önemli noktalarından biridir. Bu aşamada kullanmak istediğimiz malzemeleri, tasarım üzerinde hayal etmemiz gerekir. Gıda ürünlerine yönelik bir teşhir yapıyorsak, metal ya da plastik kullanmamız uygun olmaz. Bu sebeple, ürün ve malzeme bağlantısını iyi kurmalıyız. Hayal ettiğimiz tasarıma yönelik malzemeyi seçmek için önemsememiz gereken bir aşamadır.
3. Profesyonel Fuar Standı İçin Kaliteli Malzeme
Kullanmak istediğimiz malzemenin kalitesi büyük önem taşır. Yüksek kaliteli bir imaj yaratmak istediğimiz markalar için ince yapılı ahşap malzeme kullanmak gibi hatalara düşmemeliyiz. Fuar stantlarında tercih ettiğimiz malzemelerin kalitesi, organizasyon boyunca sürecektir. Ana malzemelerden bileşen malzemelere kadar en uygun tercihi yapmamız oldukça önemlidir.
4. Tasarımda Şıklık
Kaliteli bir fuar standı yaratmak istiyorsak salaş detaylardan uzaklaşmalıyız. Keskin, modern ve günümüze ayak uyduran parçalara eğilmemiz gerekir. Kullanmak istediğimiz renkler, popüler algılara hitap etmeli ve hedef kitlemize ulaşmalıdır.
5. Dikkat Çekmek
Fuar standı tasarımında dikkat çekmek ve akılda kalmak önemlidir. Marka ya da firmanın faydasını sağlayacak detayları belirlememiz gerekir. Detayın ne olduğu değil, nasıl olduğu kısmına ağırlık vermeliyiz. Kaliteli malzemelerle sağlayacağımız ayrıntılar pek çok konuda hedefimize ulaştıracaktır. Örnek vermek gerekirse; ledli bir pano, neon afişler, ahşap girişler, tabelalar ve benzeri..