Fuarda giysi seçimi nasıl olmalı? Hangi fuarda hangi tarz giyinmeli?
Fuarlar geniş katılımlı pazarlama organizasyonlarıdır. Bu organizasyonlarda pazarlama marjinal fayda seviyesinin en üst limitlere çıkarılması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Tanıtımı yapan fuar personelinin giyim bakımından toplum standartlarında şık ve bunun yanında doğru seçim yapmış olması da bunlardan biridir.
Personelin kadın veya erkek olması fark gözetmeksizin; fuar ziyaretçileri üzerinde pozitif bir imaj bırakabilmesi, iyi giyimli olmak durumu ile her zaman eş değer bir ölçüdedir. Tüm bunların yanında fuarlarda genel bir eğilim söz konusudur ve ürün veya hizmet tanıtım personelinin belli standartlar içerisinde olması beklenir.
Fuarda Giysi Seçiminin Önemi elbette önemlidir ki; ama ne olursa olsun asıl unutulmaması gereken insanın bilgisi, karşısındakine yaklaşımı ve tevazusudur. Bir yandan yine bu yazıda Fuara Giderken ne Alınır sorusunun bir kısmına da cevap arıyor olacağız.
Presantable giyim elbette bir mecburiyet olmanın yanı sıra, eğer firmaya ait özel bir üniforma yoksa tercih edilecek bir yöntemlerden birisidir. Mesela, bir hava yolu şirketinde, pilotlar ve hostesler için belli kıyafetler söz konusu, bu üniforma düzeni dışına çıkmanın gereği olmayacaktır.
Bunun gibi bir endüstri ürünleri tasarımcısı firmanın da, ürünleri fabrika tulumu giymiş mühendisler tarafından tanıtılabilir. Bu şekilde hem tanıtıma bir stil katılmış, hem de hizmet ve ürüne uygun giyim stili kullanılmış olacaktır.
Giyim, Tanıtım Üzerinde Etkilidir
Fuarlar, firmaların ticari hedefleri yanında reklam ve tanıtımını yaptığı ve marka tanınırlığını artırmaya çalıştığı önemli etkinliklerdir. Bu bağlamda, her firma katıldığı stantta birçok farklı şekilde dikkat çekmeye çalışmaktadır.
Mesela, birçok firma bu amaçla eşi ve benzeri olmayan bir fuar standı hazırlamakta, müşteri ve ziyaretçilere yapılan ikramların standartını yükseltmekte ve onlara farklı biraz da ilgi çekici promosyonlar sunmaktadır. Bütün bunlar firmanın standının fuarda daha dikkat çekici olmasını sağlamakta ve daha fazla müşteri ve ziyaretçinin standa gelmesi ve firma ve ürünleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır.
Bütün bunların yanında stantta yer alan amacı firmayı temsil etmek olan personel ve çalışanların şık, bakımlı ve olabildiğinde güzel görünmesi ve bunun yanında ilgili ve güler yüzlü olması gerekmektedir. Bir çok yazımızda da belirttiğimiz gibi hiç bir misafir, iyi ağırlanmadığı yerde durmak veya yeniden gelmek istemez. Bunun yolu da fuarın konsepti ve ambiyansına uygun kıyafetler giymekten geçmektedir.
Firmayı temsilen standa gelen müşterilerle ve ziyaretçilerle ilgilenecek firma çalışanı veya dışarıdan getirilen çalışanların çok şık kıyafetler ile fuara katılması önemli bir konudur. Şıklıktan kasıt elbette aşırıya kaçmak değildir. Bir kıyafet hem şık hem de çok sade olabilmektedir. Bu nedenle, fuarda yer alan erkek çalışanlar genelde takım elbise veya smart casual kıyafetler giyebilmektedir.
Öte yandan, kadın çalışanlar ise genelde elbise, etek – gömlek veya ceket giyebileceği bir kıyafeti tercih etmelidir. Böylelikle standa gelenlere olabildiğinde profesyonel bir görüntü oluşturulabilecek aynı zamanda fuarı ziyaret edenlerin dikkati firma üzerinde toplanabilecek ve böylece fuar standı, çok daha fazla ziyaretçi alacaktır. Fuarda ne giyilir kadın ve erkek için farklı cevaplanması gereken bir sorudur.
Ziyaretçiler Fuarda Giysi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Teknik olarak ziyaretçilerin fuara giderken nasıl giyineceğimi dair herhangi bir kriter yoktur. Çünkü alıcılar, satıcılar üzerinde etki uyandırmak gibi bir zorunluluk sahibi değildir. Fakat fuarın yapılacağı ortam ve fuar tarihinin mevsimsel koşulları, ziyaret süresince üşümemek ya da sıcaktan bunalmamak adına, uygun kıyafetleri giymeyi gerektirir.
Örneğin açık alanlarda yapılan ve göreceğiz soğuk günlerde gerçekleşen fuarlar, çok uzun süreli ziyaretler durumunda ziyaretçiyi hasta edebilir ya da ziyaretçinin bu durumda fuarı daha erken terk etmesi gerekebilir. Bu gibi olumsuzlukların önüne geçmek için, fuar alanını tanımak ve uygun kıyafeti giymek zorunluluk arz edecektir.
Ziyaretçiler bakımından bunun dışında bir kriterden bahsedilmesi gerekirse, kurumsal alıcıların fuar ziyaretleri gerçekleştirirken, en az satıcılar kadar şık olmasının gerekliliği ifade etmek yanlı olmayacaktır. Sektörler arasında, diğer bir değişle firmalar arasında gerçekleşecek alışverişler; birer satış protokolü olmaktan öte iş ortaklığı zemininde oluşur.
Bununla beraber, firma temsilcilerinin ziyaretlerini gerçekleştirirken mümkün olduğunca, tanıtımı yapan firma temsilcileri kadar şık olmaları bir teamül olarak bir algı her zaman için vardır. Tıpkı tanıtımı yapan firmada olduğu gibi; ürün veya hizmet satın alacak olan firma temsilcilerinin de belki üniforma giymeleri konu dahilinde olabilir.
Tam da burada, giyim kriterlerinin alıcılar ve satıcılar için aşağı yukarı aynı doğrultuda olduğu ifade edilebilir.
Konferans- seminer- toplantı, reklam çalışmaları ve Pr çalışmaları, tanıtım etknlikleri ve fuar organizasyonları gibi tüm etkinlikler için KheironOrganizasyon ile iletişime geçebilirsiniz.