Site Rengi

Tekel Mağaza Mimari Tasarımı

Tekel Mağaza Mimari Tasarımı

Tekel mağaza mimari tasarımı, günümüz modern dokunuşlarla yer verdiğimiz ve alışılagelmiş tekel marketlerin dışına çıktığımız bir tasarım oldu. Günlük hayatta sıklıkla gördüğümüz yapıların, mekanların, eşyaların ve hatta zaman zaman yolların  bile belli başlı kurallar ve güzellik algısına bağlı olarak tasarlandığını söyleyebiliriz. Mimari tasarım bir mobilyadan yapı projesine kadar oldukça önemli ve hayatımızın tamamında büyük yer tutan bir durumdur.

Görsellik, kullanılabilirlik, verimlilik insan hayatını kolaylaştıran ve vazgeçemediği unsurlardandır. Mimari tasarımda tüm bu unsurlar ne kadar birbiriyle uyumlu olursa dikkat çekicilik ve uzun ömürlülük de o kadar artmaktadır. Aynı aynı zamanda tasarımın işlevselliği uygun bir şekilde çalışma ve faydalı olma niteliği taşımaktadır teknik fonksiyonellik ve ergonomik fonksiyonellik tüm tasarımlarda oldukça önemlidir. Tekel mağaza mimari tasarımında neler yaptık, teker markette hangi bölümleri ön plana çıkardık proje incelemesi başlığı altında görebilirsiniz.

Tekel Mağaza Mimari Tasarımı Proje İncelemesi

  • Tekel mağazaları ülkemizde çok sık olmasına rağmen uzun yıllardan beri neredeyse tek tip üretilen mağazalardandır. Sergiledikleri ürün bakımından oldukça zengin olan ve marketten markete değişen tekel marketlerin tasarımlarında yenilikçi olmak kullanışlılığı da arttırır. Tasarımını gerçekleştirdiğimiz tekel mağazasında öncelikle hedefimiz tekel marketlerde sıklıkla görmeye alışık olduğumuz mavi metal tonlarından kurtularak atmosferi değiştirmek ve sıcak bir ortam yaratmaktı.
  • Tekel Mağaza Mimari Tasarımı için nerdeyse tamamında kullandığımız ahşap malzemeler ile hedeflediğimiz sıra dışı görünüme ve sıcaklığa ulaşmış olurken aynı zamanda tasarımın şıklığını da arttırdık.
  • Tasarımını gerçekleştirdiğimiz bu tekel mağazasında duvar içerisine bıraktığımız oyuklar ile niş kullanımını gerçekleştirdik böylece kullandığımız metrekareden tasarruf etmeyi sağladık. Aynı zamanda dikkat çekici ve kaliteli bir görünüm elde ettik.
  • Kaplama şekilde dizayn ettiğimiz raflara ışık detayı ekleyerek şarküteri kısmının arka bölümünü hareketlendirdik. Raf kenarlarına yerleştirdiğimiz bu led ışıklarla ile saat sınırlaması olmaksızın günün her anında aktif bir kullanım hedefine ulaştık.
  • Şık, prestijli, sağlam ve kullanışlı malzemelerin bir araya gelmesiyle hem bütüncül bir görünüm elde ettik hem de diğer tekel marketlerinden farklı olma hedefimize ulaşmış olduk
  • Bir marketin, mağazanın ya da dükkanın şıklığını ve kalitesini gösteren en önemli detaylardan biri de tabeladır. Tekel mağaza mimari tasarımını gerçekleştirirken alışıla gelen tabelalardan ziyade daha ilgi çekici ve sıra dışı bir tabela kullanımı hedeflemiştik. Ahşap malzeme kullanarak oluşturduğumuz tekel market tabelasında iki cepheye eklediğimiz market isimlerini uzak mesafeden de rahatlıkla görülebilecek boyutta ayarladık.
  • Tekel market içine yerleştirilen şarküteri dolabı ile sayıca daha fazla ürünü depolama ve sergileme fırsatı elde edildi. Birlikte tüketimin yoğun olduğu gıdaların ve içeceklerin aynı dolap ya da mekan içinde barınıyor olması satışlar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Kasa ve kasa arkası raflarda yine tüm markette kullanmış olduğumuz ahşap malzeme kullanımı sağladık. Bütüncül bir görünüm elde ettiğimiz tekel mağazasının kasa kısmının arkasında kullandığımız ahşap şerit detayları ile hareketlilik kazandırdık.
  • Tekel Mağaza Mimari Tasarımı uygularken kasa önünde de şarküteri dolabında kullandığımız gibi yüzeysel raflara radyus dokunuşlar ekledik. Kasa önünde sergilenecek olan ürünlerin daha dikkat çekici olmasını sağlayarak estetik görünümü korumuş olduk.

Niş Uygulama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tekel Mağaza Mimari Tasarımını yaparken hem kullandığımız alandan tasarruf etmek hem de görsel açıdan farklılık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz niş uygulama nasıl yapılır ve hangi yapılarda uygulanır…

Niş uygulama mimari yapılarda duvar içlerinde bırakılan dekoratif boşluklara verilen isimdir. Bina ve benzeri türden mimari yapılarda, duvar süslemesi için hem işlevsel hem de görsel olarak önemli bir yere sahip olan uygulama türüdür.

Roma dönemine uzanan bu uygulama, Gotik, Rönesans ve Neo- Klasik mimaride de kullanılmıştır. Günümüzde genel olarak alçı, ahşap ve tuğladan uygulanan niş, ev içi dekorasyonunda vazgeçilmezi olmuştur.

Evlerin salonlarına, yatak odalarına, koridorlarına ve su geçirmez levha ile banyolarına da niş uygulaması yapılabilmektedir. Niş uygulamalında en çok alçı malzeme kullanılmaktadır.

Alçı taşı doğal bir maden olup, bir dizi işlemden geçirilerek toz haline getirilir, çeşitli kimyasallar ile karıştırılarak hamur kıvamını aldığında, makine yardımı ile kağıt üzerine dökülerek tabakalaşması ve alçı pan plaka haline gelmesi sağlanır. Çok hızlı uygulanabilmesi ve ekonomik olması sebebi ile bu dekoratif niş uygulama en çok tercih edilen süsleme uygulaması olmayı başarmıştır.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.