Site Rengi

Fuar Katılım Ücreti Nasıl Hesaplanır?

06.04.2022
3.898
Fuar Katılım Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Fuar katılım ücreti özellikle son yıllarda artan fuar organizasyonları ile birlikte oldukça merak edilen bir konu oldu. Hemen her sektörden katılımın gerçekleştiği, erişilebilirliğin, reklamın ve tanıtımın, satışın ve bağlantıların bulunduğu bu organizasyonlarda yer almak pek çok farklı açıdan avantajlar sağlıyor. Organizasyondan organizasyona değişiklik gösteren fuar katılım ücreti hesaplamaları için hangi giderleri bilmek gerekiyor aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

Fuar Katılım Ücreti Kalemleri

1- Kiralanan Yer Fuar Katılım Ücreti Olarak Etkisi

Kiralanan alan, standın ve sergilenecek ürünlerin bulunduğu, anlaşmaya göre değişkenlik gösteren, süre kısıtlaması bulunan bölgedir. Organizasyon düzenleyicisine ödenen katılım bedeline dahil olan bu ücret genellikle m2 başına hesaplanmaktadır. Fuarın nerede düzenlendiği, global mı yoksa yerel mi olduğu, tahmini kaç katılımcının bulunacağı gibi faktörler m2 ücreti üzerinde belirleyicidir. m2 ile birim fiyatın çarpılması sonucunda katılım bedeli hesaplanmış olur. Ancak buna ek olarak; organizatörler İSG giderleri, temizlik ve elektrik gibi giderleri de talep edebilmektedirler.

2- Stand Masrafları

Fuar Katılım Ücreti sıklıkla sadece alan kiralamaları ve katılım bedelini içermektedir. Organizatörler çoğunlukla boş alan kiralamaları sağlamaktadır. Bir stand ya da herhangi bir katılım aracı, katılım bedeline dahil değildir. Bazı organizatörler ya da sıklıkla son tüketici fuarlarında stand bedeli de fuar kiralama bedeline dahil edilebilmektedir. Ancak sıklıkla stand giderleri farklı bir kalemdir.

Pek çok fuar katılımcısı kendi marka ve firmalarını net bir şekilde yansıtabilecekleri yapılar ve standlar tasarlatmayı tercih etmektedir. Stand şirketleri, organizasyon düzenleyicilerden farklı şirketlerdir. İstenen tasarımı, kullanılan malzeme, boyut ve şekiller ihtiyaca ve talebe göre birbirinden farklı maliyetlerde üretilmektedir.

3- Fuar Öncesi Davetiyeler

Fuar Katılım Ücretine dahil olmayan ve  pek çok katılımcının atladığı bir diğer detay ise organizasyon öncesi davetiye giderleridir. Standa davet kısmı önemlidir. Fuar öncesi davet çalışmaları oldukça kapsamlıdır ve birçok farklı yöntem barındırmaktadır. Yaratıcı ve yenilikçi firmalar için bu yöntemler oldukça fazladır. Ayrıca, dikkat çeken bir çok yöntem vardır.

Farklı hedef kitleler için farklı davetiye yöntemleri denemek mümkündür. Ancak davet etme metodu ne olursa olsun belli bir bedel ödenmesi gereklidir. Planlanan herkesin fuar organizasyonuna davet edilmesi için zaman ve personel gerekmektedir. Bu ihtiyaçlar için fuar öncesi davet giderini göz önünde bulundurmakta fayda var.

4-Pazarlama Giderleri

Birçok fuar katılımcısının başarılı olduğu bu alan şunlardır.  İletişim giderlerini, fuarda dağıtılan katalog & broşürleri, kalem- defter gibi ihtiyaçları kapsar. Bunlara ek olarak kullanılacak olan tüm görsel iletişim malzemeleri, şapka- bileklik gibi promosyonları dahildir. Ayrıca, dağıtılacaksa numuneler gibi tüm detayların göz önünde olsun. Fuar organizasyon alanında az önce bahsettiğimiz  şeyler yer almaz. Bununla beraber, benzeri herhangi bir şey Fuar Katılım Ücreti içerisinde değildir.

5- Fuar Katılım Ücreti ve Ürün Seçimi ve Hazırlanma Süreci

Fuar Katılım Ücreti dahilinde olmayan bir diğer aşamadır. Bu aşamada fuardaki ürünleri, organizasyon sırasında bir aksilik yaşamamak üzere test edin. Çünkü, bu esnada oluşacak her türlü maliyet marka ya da firmaya aittir.

6- Lojistik Hizmetleri

Fuar standının, stand ürünlerinin, stand malzemelerinin, teşhir ürünlerinin ve organizasyonda kullanılacak her türlü aracın organizasyon alanına getirilebilmesinin bir maliyeti bulunmaktadır. Birtakım firmalarda değişiklik gösterse de sıklıkla ulaşım ve nakliye işlemleri Fuar Katılım Ücreti  kapsamında değildir.

fuar-katilim-ucreti-nasil-hesaplanir

7-Personeller

Fuar organizasyonlarında katılım sayısı oldukça yüksektir. Aynı sektöre sahip olsun ya da olmasın farklı profillere sahip pek çok kişi standları ziyaret edecektir. Böylece, farklı konularla ilgili sorular yöneltecektir. Temsil edilen marka ve firmanın yüksek faydasını göz önünde bulundurun. Böylece, gerek teknik, gerek fiyat, gerek vizyon vb. gibi konularda yeterli personelleri çalıştırırsınız. Ayrıca, her bir fuar personeli, organizasyon için aldığı eğitimden, ulaşım ve yemek giderlerine kadar belli bir maliyeti ayırın. Personellerin herhangi bir gideri Katılım Ücreti kapsamında yer almamaktadır.

8-  Fuar Katılım Ücreti Hesaplanırken Fuar Etkinliği Giderleri

Fuar Ücreti dahilinde olmayan bir diğer gider ise fuar etkinlik giderleridir. Dikkat çekiciliği ve akılda kalıcılığı arttırmak amacıyla organizasyon alanında farklı etkinlikler düzenlenebilmektedir. Bunlar kimi zaman lüks tadımlar olurken kimi zaman bir sanatçının katılımı da olabilmektedir. Etkinlik giderleri her sektörde farklı olabilmekte ve maliyetleri tercih edilen etkinliğe göre değişmektedir. Fuar Katılım Ücreti fuar etkinlik giderlerini karşılamaz. Bu sebeple, maliyet kaynaklı analitik rapor yapılırken bu maliyetin de göz önünde bulundurulmasında yarar vardır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.